Yükleniyor...

Akaryakıt Sektöründe Faaliyet Gösteren Mükelleflerin E-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu

Tarih      : 13.03.2020

Sayı        : 2020/14

e-Belge uygulamalarının tüm mükellef gruplarınınca yaygın olarak kullanımını sağlamak amacıyla; 19/10/2019 tarihinde 509 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlanmıştır.Genel Tebliğde yapılan düzenlemeler ile uygulama kapsamında GİB’e iletilen ve özellik arz eden hususları açıklığa kavuşturmak ve e-İrsaliye uygulamasının daha kolay anlaşılmasını sağlamak üzere 29/02/2020 tarihinde ebelge.gib.gov.tr adresinde “e-İrsaliye Uygulama Kılavuzu” da yayınlanmış bulunmaktadır.

Genel Tebliğ ile belirli sektör ve mükellef gruplarına e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir. e-İrsaliye uygulaması, kâğıt ortamda düzenlenmekte olan “sevk irsaliyesi” nin elektronik ortamda düzenlenmesi, elektronik ortamda (belli şartlar altında kağıt ortamda) iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin düzenlemeleri kapsayan uygulamadır.

e-İrsaliye belgesi, yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt ortamdaki “Sevk irsaliyesi” belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Bu düzenleme kapsamında Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK'dan lisans alan tüm mükellefler rafineriler, dağıtım şirketleri, depolama şirketleri, akaryakıt istasyonu bayiler ve diğer lisans sahipleri) 01.07.2020 tarihine kadar e-İrsaliye uygulamasına geçmek ve bu tarihten itibaren (bu tarih dâhil) düzenleyecekleri tüm sevk irsaliyelerini e-İrsaliye olarak düzenlemek zorundadır.

Ayrıca yukarıda belirtilen mükelleflerden, 01.01.2020 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) işe başlayacak olanlar için e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu, söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren başlayacaktır. e-İrsaliye uygulamasına dâhil olan mükellefler, uygulamaya dâhil oldukları tarihin içinde bulunduğu ayın sonuna kadar söz konusu belgeleri kâğıt ortamda da düzenleyebilirler. Ancak aynı işlem için “e-İrsaliye” veya kâğıt ortamdaki “sevk irsaliyesi” belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.

Mükellefler e-İrsaliye uygulamasından, e-Fatura uygulamasından yararlandıkları yöntemden farklı bir yöntemle, özel entegratör yönteminden yararlanıyor olmaları halinde ise e-Fatura uygulaması kapsamında hizmet aldıkları özel entegratörden farklı bir özel entegratör ile yararlanabilirler. Mükellefler işletme ölçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak aşağıda belirtilen 3(üç) yöntemden kendilerine uygun olanı seçerek uygulamaya başvurularını gerçekleştirebilirler.

e-Fatura uygulamasını halihazırda doğrudan entegrasyon yöntemi ile kullanan mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına dahil olmak için Başkanlığımıza hitaben bir dilekçe ve ekinde yer alan Test Tanım Formu ile başvurmaları gerekmektedir. İlgili belgeler kâğıt ortamında Başkanlığımıza ulaştıktan sonra ebelge.gib.gov.tr internet adresinde yer alan test planına uygun olarak e-İrsaliye testlerini başarıyla tamamlayanlara e-İrsaliye uygulamasına dahil olma izni verilecektir. e-İrsaliye Uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükelleflerin, mezkur Genel Tebliğ’de açıklanan süreler içerisinde ilgili başvurularını yapmaları ve uygulamaya dâhil olarak belirtilen tarihlerden itibaren irsaliye belgelerini kağıt (matbaa baskılı) belge yerine elektronik belge olarak e-İrsaliye düzenlemeleri, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan cezai hükümlerin uygulanmaması bakımından önem arz etmektedir.

İlgili duyuruya ulaşmak için tıklayınız

E-İrsaliye uygulama klavuzuna ulaşmak için tıklayınız

 

Coşkun ARAS 

Yeminli Mali Müşavir

 

Test

Form Gönderimi

Tamam